Przepisów na sos vinaigrette jest wiele, każdy kryje w sobie jakiś charakterystyczny smak mieszanki ziół, ale podstawą zawsze jest olej i coś kwaśnego – ocet winny lub cytryna.
Można też przygotować sos z musztardą.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub z orzechów włoskich – szczególnie, jeśli sałatka jest z dodatkiem orzechów),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka kropli sosu sojowego,
- w wersji idealnej: kilka drobno posiekanych listków bazylii, pietruszki, szczypiorku, mięty oraz po szczypcie suszonego czosnku, słodkiej papryki, estragonu, majeranku, tymianku i mięty, sól, pieprz.
w wersji ekspresowej używam mieszanki ziół Specialite Kamisa, która w swoim składzie ma same suszone zioła, a nie sól, glutaminian etc.*)
Przygotowanie:
Składniki wymieszać i polać sałatkę.
*To nie jest reklama, dzielę się po prostu swoim odkryciem. Przyprawa wygląda tak:
[…] sos vinagraite. […]