Sos vinaigrette

Przepisów na sos vinaigrette jest wiele, każdy kryje w sobie jakiś charakterystyczny smak mieszanki ziół, ale podstawą zawsze jest olej i coś kwaśnego – ocet winny lub cytryna.
Można też przygotować sos z musztardą.

vinegraitte

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub z orzechów włoskich – szczególnie, jeśli sałatka jest z dodatkiem orzechów),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka kropli sosu sojowego,
  • w wersji idealnej: kilka drobno posiekanych listków bazylii, pietruszki, szczypiorku, mięty oraz po szczypcie suszonego czosnku, słodkiej papryki, estragonu, majeranku, tymianku i mięty, sól, pieprz.
    w wersji ekspresowej używam mieszanki ziół Specialite Kamisa, która w swoim składzie ma same suszone zioła, a nie sól, glutaminian etc.*)

Przygotowanie:

Składniki wymieszać i polać sałatkę.

*To nie jest reklama, dzielę się po prostu swoim odkryciem. Przyprawa wygląda tak:

specialite_kolorowe_ziola_do_salatek_kamis

Dodaj komentarz