Pyszne danie (także po odgrzaniu), szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- szklanka ryżu
- szklanka soczewicy (tym razem użyłam czerwonej, ale może też być zielona)
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 250g pieczarek
- 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów
- sól, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron.
Przygotowanie:
Ryż ugotować z soczewicą* w lekko osolonej wodzie.
Na głębokiej patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w grubą kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i paprykę pokrojone w kostki, posolić, podać łyżeczkę ziół prowansalskich i dusić na małym ogniu 6 minut. Dodać ugotowany ryż ryż z soczewicą, wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec dodać jeszcze jedną łyżeczkę ziół prowansalskich.
*czerwoną soczewicę gotuje się tyle samo, co ryż, dlatego można gotować je razem. Zieloną soczewicę należy gotować dłużej (40-60 minut).