Ryż z soczewicą i warzywami

Pyszne danie (także po odgrzaniu), szybkie w przygotowaniu.

Ryzsoczewica

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • szklanka soczewicy (tym razem użyłam czerwonej, ale może też być zielona)
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 250g pieczarek
  • 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • sól, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron.

Przygotowanie:

Ryż ugotować z soczewicą* w lekko osolonej wodzie.

Na głębokiej patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w grubą kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i paprykę pokrojone w kostki, posolić, podać łyżeczkę ziół prowansalskich i dusić na małym ogniu 6 minut. Dodać ugotowany ryż ryż z soczewicą, wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec dodać jeszcze jedną łyżeczkę ziół prowansalskich.

*czerwoną soczewicę gotuje się tyle samo, co ryż, dlatego można gotować je razem. Zieloną soczewicę należy gotować dłużej (40-60 minut).

Dodaj komentarz