Baba gotowana klasyczna

Wielkanoc za pasem, więc czas na przepis na białą babę gotowaną.

Babkę można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub jeść bez polewy. Ostatnio przygotowywałam babkę jako niespodziankę urodzinową:

baba urodzinowa

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki oleju (np. z orzechów),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • aromat cytrynowy.
  • Do polewy białej: cukier puder i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  • Do polewy czekoladowej: 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyjąć i poczekać aż będą w takiej samej (pokojowej) temperaturze.

Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, przesiać i odłożyć.

Osobno wymieszać olej z cukrem, następnie wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać szpatułką.

Formę wysmarować masłem, wysypać mąką pszenną lub bułką tartą. Przelać do niej przygotowane ciasto. Szczelnie przykryć formę*.

Formę wstawić do parowaru/garnka do gotowania na parze wypełnionego już parą lub w braku takowego do dużego garnka z wrzącą wodą (w ostatnim przypadku woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 75 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką (należy to zrobić szybkim ruchem, aby woda z pokrywki lub foli nie skapnęła na ciasto) i pozostawić na 10 minut. Następnie formę wyjąć na blat, przestudzić i dopiero chłodne ciasto wyjąć z foremki. Następnie polać lukrem lub czekoladą.

*Babkę można gotować w formie do gotowania, ale wspaniale wychodzi też z formy silikonowej przykrytej folią aluminiową i obwiązanej szczelnie sznurkiem – baba zachowuje idealnie kształt foremki:

baba bez lukru

Dodaj komentarz