Tortilla prawdziwie hiszpańska

Klasyczna hiszpańska tortilla to omlet z ziemniakami i cebulą, przepyszna na zimno i na ciepło!

tortillahiszpanska

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać.

Jajka roztrzepać w większej misce (takiej, aby zmieściły się w niej potem usmażone ziemniaki), posolić i popieprzyć.

Rozgrzać na patelni większą ilość oliwy lub oleju, dodać ziemniaki, smażyć 3-4 minuty, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą miękkie i złote.

Dodać ziemniaki i cebulę do jajek, dobrze wymieszać i wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu aż spód się zetnie, wtedy delikatnie przełożyć tortillę na talerz (przykryć patelnię talerzem i odwrócić), a następnie zsunąć tortillę z talerza na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, aby obydwie strony były zarumienione.

Kroić jak tort, podawać samą lub jako przystawkę na kawałku chleba w formie koreczka.

Dodaj komentarz