Klasyczna hiszpańska tortilla to omlet z ziemniakami i cebulą, przepyszna na zimno i na ciepło!
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 4 jajka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać.
Jajka roztrzepać w większej misce (takiej, aby zmieściły się w niej potem usmażone ziemniaki), posolić i popieprzyć.
Rozgrzać na patelni większą ilość oliwy lub oleju, dodać ziemniaki, smażyć 3-4 minuty, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą miękkie i złote.
Dodać ziemniaki i cebulę do jajek, dobrze wymieszać i wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu aż spód się zetnie, wtedy delikatnie przełożyć tortillę na talerz (przykryć patelnię talerzem i odwrócić), a następnie zsunąć tortillę z talerza na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, aby obydwie strony były zarumienione.
Kroić jak tort, podawać samą lub jako przystawkę na kawałku chleba w formie koreczka.