Mazurki z przepisu mojej Babci

Nieodłączny element przygotowań do Świąt Wielkiejnocy, trwający 4 dni: w czwartek zagniatamy ciasto, w piątek je pieczemy, w sobotę dekorujemy, a w niedzielę… jemy!

mazurki

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 600 g margaryny bezlaktozowej,
  • 5 żółtek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 10 g drożdży,
  • otarta skórka z jednej cytryny (i/lub aromat do ciasta cytrynowy),
  • 1 cukier waniliowy.

Do dekoracji:

  • cukier puder i cytryna + dżem porzeczkowy/z owoców leśnych,
  • czekolada gorzka bezlaktozowa,
  • suszona żurawina,
  • suszone morele,
  • migdały w całości i/lub w płatkach,
  • orzechy laskowe i włoskie,
  • wiórki kokosowe,
  • skórka pomarańczowa,
  • kandyzowane owoce.

Wszystkie składniki ciasta wymieszać jak najszybciej, uformować w podłużną kostkę, zawinąć w folię lub pergamin i trzymać w lodówce. Można przechowywać nawet 2-3 dni, ale wystarczy pół dnia.
Potem blachy i foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem po pieczenia, ułożyć cienki podkład z ciasta. Należy starać się aby nie było widocznych granic łączenia ciasta przy formowaniu podkładu, w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać w tym miejscu. Warto uformować cienkie walce z ciasta i wyłożyć brzegi oraz podzielić nimi powierzchnię podkładu – można układać konkretne kształty lub formy geometryczne.

Ciasto można pomalować pędzelkiem roztrzepanym białkiem jajka – powierzchnia będzie bardziej błyszcząca (ale nie jest to niezbędne, bo i tak większość ciasta zniknie pod polewą).

Piec 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Gdy ostygną polewać lukrem cytrynowym i owocowym, kajmakiem (zawiera laktozę!), czekoladą gorzką: wrzucić pokruszoną do rondelka i mieszając na małym gazie roztopić.

Zanim polewy zastygną dekorować bakaliami.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: